Öğrenciler okulda gördükleri konuları, karşılaştıkları soru ev ödevleri ile pekiştirerek öğrenme faaliyetlerini kalıcı hale getirirler. Bu nedenle ev ödevleri eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır ve çocuklara haftanın 7 günü öğrenme faaliyetlerini pekiştirme ve organize etme olanağı sağlar.
Çocuklara verilen ev ödevlerinin etkin ve verimli olmasının temel şartı onların yapabilecekleri düzeyde olmalıdır. Çünkü ev ödevleri çocukların kapasitelerinin üstüne çıktığı zaman gerçek amacından sapmış olacaktır. Öğrenme faaliyetini pekiştiren bir etkinlik olan ödevler çocukları zorlayacak düzeyde olursa öğrenme faaliyetini baltalayabilir.
Yapılan araştırmalara göre 8 yaşın altında olan çocuklarda ev ödevleri 1 saati üzerindekiler için ise 2 saati aşmayacak şekilde planlanmalıdır. Öğretmenlerimizin ve ailelerin unutmaması gereken en temel ilke, özellikle okulun ilk gününden itibaren önemli olanın çocuğun ödev yapma alışkanlığını kazanmış olmasıdır. Bu alışkanlığı kazanmaları için çocukların yapabilecekleri ödevleri vermek en temel koşuldur. Çocuklarımız bu alışkanlığı kazandığı zaman ev ödevlerini günlük yaşamlarının bir parçası olarak algılamaya başlar. Nasıl yemek yemek, dişlerini fırçalamak, oyun oynamak için onları motive etmemize gerek yoksa ev ödevleri içinde ekstra uğraş vermemize gerek kalmayacaktır.
Ev Ödevi ve Ders Çalışma İle İlgili Aileye Öneriler
- Çalışma İçin günün belli bir saati belirlenir:
Çalışma saatlerini çocuklarınızla birlikte belirlemeniz ve bu saatler konusunda kararlı ve tutarlı olmanız çocuklarınızın düzenli çalışma alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olacaktır.
- Çalışma için tutarlı olunup, belli bir süre belirlenmelidir:
Ev ödevleri ve ders çalışma süresini belirlerken çocuklarınızın odaklanabilme süresini göz önüne alarak belirlemeniz önemlidir. 8 yaşındaki bir çocuğun 2 saati aşkın bir süre ders çalışmasını beklemek gerçekçi olmayan bir tutum olacaktır.
- Çalışma zamanı çocuğa 15 dakika önce hatırlatılmalıdır:
Bu hatırlatma çocuğun ders çalışmaya mental olarak geçişini kolaylaştırır.
- Çalışma için uygun bir yer belirlenir:
Tıpkı ders çalışma süresi gibi ders çalışma mekanı da çocuğun ödev yapması konusunda oldukça önemlidir. İyi havalandırılmış, yeterli ışığa sahip ve sessiz bir mekanda çalışması odaklanmasına ve alışkanlık kazanmasına faydalı olacaktır.
- Çalışmaya başlamak için çocuğa yardımcı olunmalıdır:
Çocuklar çalışmaya başlarken zorlanabilirler çünkü günün yorgunluğu, arkadaşı ile yaşadığı problem ve ders karşı tutumu, onun için engelleyici olabilir. Ders çalışmaya başlarken onun yanında bulunmak veya ilk 5 dakika birlikte çalışmak odaklanmalarına yardımcı olacaktır.
- Mola zamanları önceden belirlenmelidir:
Mola zamanlarını önceden belirlemek ve bu zamanlara uygun bir tutum içinde olmak çocuğun ders çalışma ve ev ödevi yapması konusundaki sorumluluğunu artıracaktır. Çünkü çocuk ne zaman çalışacağını ve ne zaman dinleneceğini bilecektir. Unutmayalım ki çocuklar net, açık ve kısa yönergeleri daha etkin biçimde uygularlar.
- Çalışmalar kontrol edilir ve her olumlu davranış övgüyle karşılanır:
Motivasyonun en zahmetsiz ve masrafsız yolu olumlu davranışların övülmesi ve çocuğun cesaretlendirilmesidir. Olumlu davranışlarını överek çocuğun motive olmasını sağlayabilirsiniz.
- Konulan kurallar sabırla devam ettirilmelidir.
Çocuk eğitiminin en temel taşı SABIR. Sabırla uyguladığınız olumlu, çocuğun gelişim ve ihtiyaçlarına uygun her kural bir süre sonra alışkanlık halini kazanacaktır.