1 .Bu olanlardan rahatsız olmama seçiminizin olduğunu kendinize hatırlatın. Süt sökülünce, banyodan su taşınca, etraf oyuncak dolu iken derin bir nefes alıp ‘Bu olanlardan rahatsız olmamayı seçiyorum’ demek son derece yardımcıdır. Zira her gün böyle olaylarla karşılaşabilirsiniz.
2. Çocuğunuz duygusal bir kriz yaşarken ‘ Beni kızdırmak için yapmıyor, baş edemediği için böyle davranıyor.’ Cümlesini kullanarak çocuğunuzun tepkilerine yönelik daha anlayışlı ve kapsayıcı davranabilir ve onun duygularını adlandırarak yardımcı olabilirsiniz.
3. ’Çocuğumu korkutmayacak şekilde nasıl tepki verebilirim?’ sorusunu kendinize yöneltin ve üzerinde düşünün bazen çocuğunuzun yaptığı taşkınlara veya yersiz bulduğunuz davranışlarına verdiğiniz tepkilerde yüz ifadeniz, ses tonunuz ile onu korkutabilirsiniz. Bu da çocuğunuzun krizinin korku ile birleştirerek şiddetinin artmasına neden olabilir.
4. Bazen çocuğunuz ile sosyal ortamlarda kriz yaşayabilirsiniz. Bu durumda ’Çocuklarımın benim hakkında hissettikleri ve düşündükleri tanımadığım kişilerinkinden daha önemlidir.’ düşünecesini benimseyin. Çevreyi aşırı rahatsız etmediği sürece başkalarının ne dediği değil, sizin çocuğunuzu yetiştirmek için neyi doğru bulduğunuz önemlidir, çocuğunuzla olan olumlu iletişimi sürdürmeyi unutmayın.
5. Kendime dinlenmek için zaman ayırmalıyım. Sizinde bir ebeveyn olarak dinlemeye, mola vermeye ihtiyacınız olduğunu hatırlamak ve bu zaman dilimleriniayarlamak kolay olmayabilir ancak sağlıklı ebeveynlik yapabilmeniz için önce kendinizi iyi hissetmeniz gerektiğini unutmayın.
6. Dur, sakinleş, düşün ve konuş sıralamasını kullanarak çocuğunuzu rahatlatabilir ve daha sakin bir ortamda çocuğunuzla birlikte çözüm üretebilirsiniz.