Anne Baba Danışmanlığı

Ebeveyn Danışmanlığı, hamilelik, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde çocuklarınızı sağlıklı bir biçimde yetiştirmenize yardımcı olan, çocuğun karşılanması gereken ihtiyaçları, çocuğun gelişim özellikleri, hangi davranışın normal hangi davranışın normal dışı olduğunu ayırt etme, çocuğun yaşına uygun gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini tespit etme ve sosyal-duygusal gelişimi yerinde olan çocuklar yetiştirmek için sağlıklı, işlevsel ebeveynlik becerileri konularında verilen danışmanlık hizmetidir.

Çocuklarla iletişimde neler dikkat edilmeli?

İletişim sadece konuşmak değil, aynı zamanda karşımızdakini aktif bir şekilde dinlemektir. Çocuklarla konuşurken göz kontağı, beden dili gibi pek çok nokta önemlidir. Çocuklarla konuşurken ne söylediğimiz kadar, nasıl söylediğimiz de önemlidir.

Çocuklarda yemek ve uyku sorunlarına nasıl müdahale edilmeli?

Çocukların yaşadıkları yemek ve uyku sorunlarına zamanında ve uygun yöntemlerle müdahale edilmediğinde, bu sorunlar anne, baba, çocuk arasında çatışmaya yol açabileceği gibi, ileriki yaşlarda da devam eden sorunlar olarak kalabilir.

Çocuklara tuvalet alışkanlığı nasıl kazandırılmalı?

Tuvalet alışkanlığı kanma sürecinde sadece çocuğun hazır olma hali önemli değildir. Anne babanın da bu sürece hazır olması oldukça önemlidir. Çocuğun yaşından çok, fiziksel ve sosyal duygusal olgunluk seviyesi önem taşır.

Çocuklara kural ve sınır koyarken nelere dikkat edilmeli?

Toplumsal hayat kural ve sınırlardan meydana geldiği için, çocuklarımızı büyütürken de kurallarımızın ve sınırlarımızın olması önemlidir. Bu kural ve sınırları çocuğumuzun yaş ve gelişim düzeyine göre ayarlamalı ve bu konuda tutarlı ve kararlı olmalıyız.

Çocuklara oyuncak seçerken nelere dikkat edilmeli?

Çocuklara oyuncak seçerken onların gelişimini destekleyici ve keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak oyuncaklar seçilmeli. Oyuncak alırken çocuğun da olması ve tercihlerini belirtmesi önemlidir. Oyuncakların güvenli ve sağlıklı olması da bir diğer konudur.

Çocuklarla nasıl oyun oynamalı?

Çocuklarla oyun oynarken en güzeli onların oyununa dahil olmak ve onlar gibi oyundan keyif almaktır. Oyun çocuk için öğrenme sürecidir ama anne babalar olarak bizim öğretici olmamıza gerek yok, zaten bizi model alıp doğru ve yanlış davranışları öğrenecekler

Kaliteli zaman nedir?

Kaliteli zaman ne sadece annenin ne de sadece babanın tekelinde olan bir zaman aralığı değildir. Çocuk hem annesi hem de babası ile zaman geçirmeye ihtiyaç duyar. Önemli olan, çocuğa ayırdığımız zaman aralığını onunla geçirmek ve bölmemektir.

Anne baba tutarlılığı neden önemlidir?

Çocuklar anne babaları arasındaki tutum farkını fark ettikleri andan itibaren bunu kendi lehlerine kullanmaya çalışırlar. Anne baba tutarlılığı, aile birliği olsa da, anne baba boşanmış olsa da önemlidir. Çünkü çocuk karşısından birliği ifade eder.

Çocuklar neden yalan söyler?

Çocuklar özellikle 4 yaşla birlikte yalan söylemeye başlarlar. Bu yalan, biz yetişkinlerin kullandığı yalan olmasa bile, zamanla bizlerin yanlış tutumları ile bu şekilde bir yalana da dönüşebilir. Yalan söyleme gereği duyan çocuğun, gerçekleri söylememek için korktuğu ve çekindiği bir şeyler olabilir. Bu, anne baba çocuk ilişkisi açısından değerlendirilmelidir.

Çocuklar neden hırsızlık yapar?

Çocuklar arkadaşlarında gördükleri eşyaları ve oyuncakların kendilerinde de olmasını çok isterler. Bir çocuk için bunun en kısa yolu, o eşyayı izinsizce o arkadaştan almaktır. Bu durum, özellikle çocukların sosyalleşmeye başladığı ve çok fazla kişi ile iletişim etkileşim içinde olduğu okul öncesi dönem ve ilkokul döneminde görülebilir.

Çocuklarda davranış problemleri nelerdir, çözümü nasıl olmalıdır?

Çocuklarda ortaya çıkan davranış problemlerinin birçoğu, anne baba çocuk ilişkisi çerçevesinde değerlendirilmelidir. Yolunda gitmeyen, yanlış giden bir şeyler varsa, bu durumlar çocukların davranış problemi sergilemesine neden olabilir. Aslında çocuk tırnaklarını yiyerek, altını ıslatarak, bazı şeylerin yolunda gitmediği ile ilgili anne babasına sinyal vermektedir. – Parmak emme – Tırnak yeme – Tikler – Kendine şiddet uygulama – Başkasına şiddet uygulama – İsteklerini ağlayarak ifade etme – Altını ıslatma, kaka yapma ( Enurezis, Enkoprezis)

 

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96