Çocuklar genellikle apartmanlarda büyüdükleri için sosyalleşme ihtiyacı duyuyorlar. Sadece anne ve babalarını gören çocuklar, sosyal gelişim yönünden sorun yaşayabiliyorlar. Günümüzde kreşler çocukların sosyal gelişimleri için son derece faydalı olabilmektedir. Çocuklarımızı kreşe göndermeden önce çocuğumuz kreş için hazır mı bunu iyi değerlendirmeliyiz. Ayrıca çocuklarımızı emanet edeceğimiz kreşleri iyi araştırmalıyız.
Çocuğun kreşe hazır olduğunu gösteren işaretler nelerdir?
Çocukların kreşe başlama yaşı uzmanlara göre ortalama 3’tür. Fakat bu çocuğun fiziksel yapısına ve gelişim düzeyine göre bazen değişiklik gösterebilir. Çocukların kreşe hazır olduğunu değerlendirmek için sadece yaşlarına bakılmamalıdır. Kreşe gidecek çocukların bazı şeyleri yardım almadan yapabilmeleri gerekir.
1- Çocuk, kendi başına yardım almadan çatal ve kaşık kullanarak yemek yiyebiliyor mu?
Bu madde çok önemlidir. Kreşte birçok çocuk vardır. Bakıcılar tüm çocukları tek tek elle besleyemezler. Bu yüzden çocuk, önüne konan yemeğini kendi başına yiyebilmelidir.
2- Tuvalet alışkanlığı kazanmış mı?
Kreşler altı bezli çocukları kabul etmezler. Onlarca çocuğun altını değiştirip takip etmeleri çok zordur. Bu yüzden kreşte bulunan çocukların tuvaleti kullanabilmeleri gerekir. Çocuk çişi geldiğinde bunu bakıcıya söyleyebilmeli ve tuvaletini tek başına yapabilmelidir.
3- Anne baba yanında olmadan dışarıya çıkıp yabancı bir ortamda uyum sağlayabiliyor mu?
En zor maddelerden biridir. Sürekli anne ve babasının yanında olmaya alışkın olan çocuklar yabancı bir ortamda korkabilirler. Çocuğunuzu kreşe hazırlamak için onu arkadaşlarıyla yalnız bırakabilirsiniz. Tabii sizin de uzaktan çocuğunuzu gözlemlemeniz gerekir.
4- Çocuk temel ihtiyaçlarını ifade edebiliyor mu?
Çocuk susadığı zaman su isteyebilmeli, açıktığı zaman bunu kreş öğretmenine söyleyebilmelidir. Arkadaşları ile iletişim kurabilmelidir.
Tüm bu sorulara ebeveyn olarak olumlu cevap verebiliyorsanız çocuğunuz kreşe hazır demektir.
Çocuğu Kreşe Hazırlamak
Çocuğunuzu kreşe hazırlarken onunla iyi bir iletişim kurmanız gerekiyor. İlk önce ona okul hakkında bilgiler verebilirsiniz. Kreşte arkadaşlarıyla oyunlar oynabileceğini anlatmalısınız. Sadece oyunlar değil, aynı zamanda eğlenceli etkinlikler yapacaklarını güzelce anlatmanız gerekir. Çocuklar oyun oynamayı ve bir şeyleri başarmayı severler. Kreşte bunları bol bol yapacaklardır.
Çocuğunuzun el becerilerini geliştirin. Evde boya kalemleriyle resim yaptırabilirsiniz. Ucu keskin olmayan bir makasla küçük çizgiler halinde şekiller kestirerek el kaslarını geliştirebilirsiniz. Bu sayede kreşte bu tür faaliyetlere alışkın olan çocuk bu tür etkinliklerle karşılaşınca aktiviteye daha çabuk odaklanır ve uyum sağlar. Bu tip hazırlıklar sayesinde çocuk kreşe alışma döneminde zorluk çekmez.
Anne babasından hiç ayrı kalmamış olan çocuklar, kreşe giderken ayrılmada sıkıntı yaşayabilirler. Bu durumda çocuğu ortama kademeli olarak alıştırmak gerekir. Çocuğu kreşe bırakıp kaçmak yapılacak en kötü şeydir. İlk hafta kısa sürelerde yanında kalarak, vedalaşarak ayrılmak daha yerinde olacaktır. Ona burada arkadaşlarıyla biraz hoş vakit geçirebileceği ve daha sonra gelip alınacağı söylenmelidir.
Çocuğun ilk haftalarda kreşte daha az saat kalmasına izin vererek zamanla ortama uyum sağlamasını kolaylaştırabilirsiniz. Birdenbire sizden uzun süre ayrı kalamaz. Ayrıca yeni arkadaşlarına alışması zaman alacaktır.
Peki Anne ve Baba Çocuğunu Kreşe Göndermek İçin Hazır mı?
Çocuğu kreşe göndermek aile için önemli bir karar olduğundan çocuk kadar anne ve babanın da bu duruma karşı hazır olması gerekir. Anneler ve babalar bu konuda ortak karar vermeli ve endişelerinden kurtulmalıdır. Kreş konusunda önce kendileri bu duruma karşı hazır olmalıdırlar ki çocuk da kaygısız, endişesiz ve rahat bir şekilde ortama uyum sağlayarak mutlu olsun. Anne ve babanın sakin ve rahat tutumu çocuk için çok önemlidir.
Kreş Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Kreş seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şunlardır.
- Kreş binasını güzel ve çekici olmalıdır: Kreş çocuklar için çekici olmalıdır. Sıkıcı olmamalıdır.
- Kreş sağlam olmalıdır: Bina deprem yönetmenliğine uygun olmalıdır. Acil durumlar için hazırlıklı olmalıdır.
- Kreş ferah olmalıdır: Sınıfın mevcudu kalabalık olmamalıdır. Sınıflar geniş ve huzurlu olmalıdır.
- Kreşin bahçesi olmalıdır: Çocuklar çok fazla kapalı alanlarda kalmamalıdır. Havanın müsait olduğu zamanlarda bahçeye çıkma imkanları olmalıdır. Güneş görmeleri gerekir.
- Kreş temiz olmalıdır: Sınıflar havadar olmalı, oyuncaklar temiz olmalı ve her yer hijyen kurallarına göre temizlenmiş olmalıdır.
- Yemekhanenin temiz ve steril olması: Yemeklerin nasıl piştiğine, meyve ve sebzelerin organik olmasına dikkat edilmelidir.
- Öğretmenin duruşu ve güler yüzlülüğü: Çocuklar arasındaki iletişimi, çocuklara yaklaşımı ve eğitici-öğretici oyunlarda kullandığı materyallere dikkat edilmelidir.