Bu hafta da bebeğiniz doğmak için sabırsızlılanıyor. Bebek bu dönemlerde haftada 150-200gr arası bir kilo artışı yaşamaktadır ve bu haftada bebeğin kilosu 2950gr olmakla beraber boyu ise 49-50cm civarında seyretmektedir. Bebek daha çok hareket etmek istiyor ancak yeri çok dar olduğundan hareketleri kısıtlanıyor buda sizin kasılmalarınızın artmasına neden oluyor artık anne adayı da bebekte biran önce doğum olsun istiyor.
Bu haftada geçen haftaya bakaraktan bebeğin karnında büyüme gözlemlenir kafası ile karnının etrafı hemen,hemen birbirine eşit konumdadır. Bu haftada bitiminde bebekte kilo artışından başka bir gelişme meydana gelmeyecek.
Bu haftada bebek istediği bir maddeyi elinle tutabilir tutma refleks işlevi gelişmiştir. Küçük bebeğiniz yağ depolama görevine devam eder bu hem ısı dengelemek için hem de enerji için yapılır. Lanugo tüylerinden hemen,hemen kurtulmuştur ve yutma kabiliyeti geliştiğinden bağırsaklarında dışkı çoğalmıştır bebekler anne karnında zor durumda kalmadıkları sürece dışkılamazlar doğum gerçekleştikten 24 saat içinde ilk dışkılamayı gerçekleştirirler.
Nefes alıp verme işlevlerini yerine getirir ancak ciğerler tam olarak oksijen ile dolmaz ancak doğduktan sonra nefes alıp vermede bir zorluk yaşamazlar çünkü bunun egzersizini yapmıştır bebeğiniz karnınızdayken. Organlar tamamen gelişti dünyaya hazır bir halde ancak beyin gelişimi hala devam etmekte bebekler doğduktan sonra çocukluk çağında da beyin gelişimleri devam etmektedir.
Ayrıca kemik sertleşmesi tam olarak gerçekleşmedi kemikleri hale yumuşak ve elastik bir şekilde bunun nedeni doğum kanalından doğum esnasında rahat geçebilmek bebeklerin kemik gelişimleri doğumdan sonrada devam eder bebekler herkesin bildiği gibi ayaklarını ağızlarına götürebilirler buda kemiklerinin yumuşak ve elastik olduğunu gösterir. Yine bu haftada kontrole gittiğinizde bebeğinizi hıçkırarak ultrasonda görebilirsiniz ve parmak emdiğini de görmemeniz mümkündür.
Gebelikte 38. Haftada anne adayı
Bu haftada bebeğin kilosu gittikçe artmakta ve ağırlaştığı için anne adayını daha fazla zor durumda bırakmaktadır ama az kaldı biraz daha sabır edin buna değecek. Bundan önceki haftalarda anne adayının duyduğu kasılmalar bu haftada daha çok rahatsız edici ve can yakıcı bir hal alacaktır. Bukasılmalar bu haftada daha şiddetli daha sık olarak gerçekleşecektir. Bu kasılmalar 10 dakika içinde 3-4 defa olacak ve her bir kasılma süresi 50 saniye civarında gerçekleşecektir bu kasılmaların artması ve şiddetlenmesi anne adayını tedirgin edip daha fazla hastaneye gitmeihtiyacı oluşturacaktır.
Bu haftadaki kasılmalar çok rahat bir şekilde dışardan anlaşılabilir anne adayının karnına elinize koyarsanız kasılma anında bunu hissedebilirsiniz. Bu haftada anne ve baba adayları çok dikkatli olmaları gerekmekte bunun nedeni ise bu hafta içinde doğum gerçekleşebilmekte. Herkesin bildiği suyun gelmesi diye adlandırılan olay gerçekleşirse acilen hastaneye gidilmesi gereklidir bebekler sadece %5 oranında zamanında doğar yani artık bu hafta doğum gerçekleşebilir.
Yine bu dönemde bebek hareketleri anne tarafından rahatlıkla çok kolay bir şekilde hissedilir ancak bu hareketleri anne düzenli olarak takip etmelidir uzun süre hareketsiz kalırsa tatlı gibi bir gıda alınıp bebeğin hareket etmesi beklenmelidir. Bebek uzun süre buna rağmen hareket etmezse doktorunuza gitmeli ve doktorunuz NST ile kontrol ederek ölçer ve bebeğin durumunu değerlendirir.
Bu dönemde annenin göğüsleri emzirmek için hazırlıklarına devam eder. Kolostrum üretmeye başlanır bu sarı ince göğüslerden süt gelmeden önce gelen bir sıvıdır. Bu sıvı yeni doğan bebeği en mükemmel şekilde besleyerek içinde barındırdığı protein,şeker ve antikorlar ile besler ve korur.
Bu haftayla birlikte yaklaşık anne adaylarımız toplam aldığı kilo 11-13kg arasıdır ancak bazıları daha çok bazıları daha az alabilmektedir.
Bu dönemde bebek doğum kanalına inmiştir ve bunun belirtisi olarak anneyi çok sık tuvalete götürmektir çünkü mesaneye bir baskı yaparak yerini daraltır. Ancak sıvı alımını kesinlikle azaltmayın sıvıya bu dönemde ihtiyacınız var ama içeriğinde idrar söktüren ve kafein olan sıvılardan uzak durmanız önerilir.