Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim
Sessiz bir nesneyi takip etme, kendi ellerini seyretme başlar, zaman zaman ayaklarını kaldırır seyreder. Sesli gülmeleri vardır. Nesnenin üzeri örtüldüğü zaman ortadan kayıp olmadığını kavrar. Dudak hareketi ile sesler arasında bağlantı kurar. Mimikler ve sesler ile iletişim kurar. Başını iyi tutar.
Tıbbi takip/Öneriler
Muayene: Genel fizik muayene, gelişim, kalça çıkığı muayenesi Yenidoğan refleksleri devam eder. Göz bebeklerinde kırmızı yansıma testi.
Öneriler: Sadece anne sütü+ D vit Aşıları
2 ayda rotavirüs yapılmadıysa 3 ayda yapılabilir.
Not:Rotavirüs 2 ay arayla 2 doz veya 3 doz yapılan 2 farklı aşı markası mevcuttur. Bazı hekimler bunu 3-5-7. aylarda da yapmayı tercih edebilir.
Ayna Ayna Söyle Bana
Gerçek bir eğlence için bebeğinizi aynanın önünde destekleyerek tutun. Bazı bebekler sırt veya karın üstü yatıp dakikalarca yansımalarını seyrederler. Bazıları ise neşeli bir ses çıkararak gülerler.
Aynalar bebekler için kendileri hakkında yeni şeyler öğrenmelerine imkan sağlayan harika oyuncaklardır. Onunla ne gördüğünüz hakkında konuşarak onu destekleyebilirsiniz, burnunu, kafasını ve gözlerini göstermeyi bir deneyin. Emin olun bu ilginizden hoşlandığını gülücükler atarak size ifade edecektir.
Olgunlaşma
Genellikle üçüncü ayın aileler için bir dönüm noktası olduğuna inanılır. Çünkü artık uyku, beslenme ve oyun düzenine sahip olan bebek olgunlaşmaya başlamıştır. Bebek artık isteklerini daha net belli eder. Kendinizi bir anda, çocuğunuzun kendine ait huyları, beğenileri ve beğenmediği şeyleri başkalarına anlatırken bulursunuz. Bu bilgi bebeklerini bakıcıya ya da bir aile büyüğüne bırakmayı düşünenler dahil tüm aileler için çok önemlidir.
Bebeğinizin İlk Gerçek Oyuncakları
Bu ay bebeğin keşfedeceği iki harika oyuncak elleridir. Minicik yumuk ellerini ağzına götürüşünü keyifle izleyin. Bebek ellerini onları hareket ettirerek, kımıldatarak ve istekle gözleyerek elleriyle oynamaya başlayacaktır. Her iki elini biraraya getirip el çırpmak ise onun başka bir keşfi olacaktır. Kısa zaman sonra bebek ellerini alet olarak kullanabildiğini fark edeck ve onları ilginç oyuncaklara dokunmak ve dünyayı tanımak için kullanmaya da başlayacaktır. Anne veya baba oyuncak gösterdiğinde, elleriyle onu tutabildiğini fark edecek, bir çıngırağı tutarken ellerini hareket ettirdiği takdirde ses çıktığını fark edecek, her seferinde çıngırağını daha büyük bir istekle sallamaya başlayacaktır.
Bu sebep ve sonucun başlangıcıdır. Bazı şeyleri yapabildiğini görmesi beyninin o kısımlarını geliştirmektedir. Belki sonra çıngırağı ağzına götürecektir. Bu, ne yapabileceğini araştırıp öğrendiği bir süreçtir.
Her Gün Biraz Daha Gelişme
Bebeğin dik iken başını düzgün tutabildiğini fark edeceksiniz. Karnı üstünde iken kendisini 45 hatta 90 derece kalkık tutabilir. Ayakları üzerinde dik tutmaya çalıştığınızda kuvvetle yere basabilir ve adım atma hareketleri yapabilir. Ama durun acele etmeyin daha yürümesine çok var. Bebek ile oynarken onu farklı durumlarda tutun. Otururken destekleyin, göğsünüze karşı ayakta tutun, sallanan bir oyuncak altında sırt üstü ve karın üstü tutun. Onun sevebileceği daha birçok pozisyon keşfedebilirsiniz. Bu hareketler onun kaslarını geliştirirdiği gibi hem zevk almasını sağlayacak hem de sosyal gelişimine katkıda bulunacaktır.
Seni Biliyorum
Bu yaşta bebekler insanları ve eşyaları tanıyabilir. Bazı bebeklerin en çok sevilen eşya olarak bildikleri battaniye gibi yumuşak oyuncakları vardır. Öyle ise, rahat etmesini istediğiniz zaman onu yanına bırakınız. Bebeğin tutması için sizin veya babasının veya bir aile ferdinin fotoğrafını kullanabilirsiniz.