Çocuğunuz ders çalışmıyorsa neler yapılmalıdır?
Ders çalışma becerisi çocuklarda öz denetim ve düzen kavramının gelişmesi ile oluşan bir durumdur. Düzen ve Öz denetim kavramları anaokulu ve ilk öğretimin ilk zamanlarında kazanılmaya başlanırken ilk öğretimin üçüncü sınıftan sonraki zamanlarında artık çocuğun karar vererek verdiği kararların sorumluluğunu alması beklenmektedir. Ailelerin en çok yanıldıkları nokta çocuğun çok fazla ders çalışırsa başarılı olacağı düşüncesidir. Oysaki ilk öğretimin ilk yıllarında çocuğun yaşı ile doğru orantılı olarak yanlızca öz denetim ve düzen becerilerini geliştirebilmesidir.İlk öğretimin 4. ve 5. yıllarında ise çocuğun gelitirmesi gereken beceri yanlızca karar verme ve kararının sonuçlarını üstlenebilme becerebilmesidir. Bu becerileri sağlıklı bir şekilde edinebilen bir çocuk doğru şekilde ders çalışma yetisini kazanır ve kendi hayatını planlamayı başarabilir duruma gelir.
Çocuğun ilk aldığı düzen ve denetim kavramları aile içerisinde başlar bu sebele aile içerisinde yaşanılan sorunlar çocuğun yaşama verdiği tepkileri belirler örneğin bir aile içerisinde huzursuzluk varsa çocuk huzursuz davranışlar sergiler, bir ailede çatışma ve şiddet varsa çocukta saldırganlık gelişir, eğer aile içinde çocuğa sorumluluk ve güven verilmiyorsa çocuk sorumluluk alamaz ve yaptığı işlerin arkasında duramaz.
Çocuğunuzun ileride sağlıklı bir ders çalışma alışkanlığı edinebilmesi hatta sağlıklı bir yaşam kurabilmesi için küçük yaşlardan itibaren bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekmektedir.Öncelikle çocukta düzen kavramın oluşturabilmesi için, çocuk için en temel gereksinimler olan, yemek yeme, uyku uyuma, oyun oynama, eve giriş çıkış saatleri gibi kavramların belirli olması herşeyin zamanında ve aksatılmaması çocukta ilk düzen kavramının gelişmesini sağlayacaktır.
Okul çağında ise, çocuğun zamanın doğru planlanması önemlidir.Örneğin çocuğun boş zamanlarını verimli geçirmesi, hafta sonları tatil günleri gibi zamanlarda hobi vs. yer verilmesi ders çalışma yemek yeme oyun gibi zamanların belirli ve düzenli olması çocuğun ders çalışma düzen, planlı olma gibi özelliklerinin gelişmesini sağlayacaktır. Bunun dışında akşamları televizyon karşısında uzun saatler geçirilmesi, sürekli bilgisayar oyunu oynanması, tatil günlerin hiçbir program olmadan geçirilmesi çocuğun boş zamanlarını savruk ve düzensiz kullanmaya alışmasını sağlayacağından ileride çocuğun çalışma becerisini kazanması oldukça zorlaşacaktır. Ailelerin, Çocuklarının doğru ders çalışma alışkanlığını kazandırmak için yapması gerekenler, Okul dışı zamanlarda planlar yapılarak bu planların kesinlikle uygulanıyor olması, çocuğun hobilerinin desteklenerek geliştirilmesidir.
Peki Ders çalışmayan Çocuğa Aileler Nasıl Davranmalı ?
Öncelikle eşinizle Ya da ailedeki diğer yetişkinlerle bu fikrinizi konuşun ve bu konuda bir aile toplantısı yapmak istediğinizi söyleyin.
Aile içerisinde bir toplantı yaparak, Herkesin sorumluluklarından bahsedin, Öncelikle kendi sorumluluklarınızdan bahsedin. Aileye, çocuklara, işe vb. Örneğin ben anne olarak akşam yemeklerini hazırlarım.
Daha sonra çocuklarınızın sorumluluklarından, neler yapabileceklerden bahsedin, Kardeşlerine, okuluna, ailesine vb. Çocuğunuza sorumluluklarını bulması konusunda yardımcı olun.
Her aile bireyinin sorumluluklarını mutlaka yazıyor olun ve bu kağıdı herkesin görebileceği bir yere asın.
Her hafta ailece toplanarak sorumlulukların yapılıp yapılmadığı ile ilgili tartışılmalıdır. Sorumlulukların ne kadarının yapıldığı, yapılamadıysa nedenleri , nasıl telafi edileceği, eklenecek yeni sorumluluklar Ya da çıkarılacaklar konuşulmalıdır. Ebeveynler o hafta yapmadıkları bir sorumluluk Ya da görev varsa mutlaka bunu konuşmalıdırlar bu çocuğu yapamadığı görevler konusunda motive etme açısından önemlidir.
Önemli Not: Bazı aileler, Çocuklarına sorumluluk vermekten kaçınır. Örneğin giysilerini onlar giydirir, derslerini neredeyse onlar yapar, oysaki bütün bunlar çocuğa iyilik yapmaktansa onun sorumluluk almayı öğrenmesini engeller. Sorumluluklar çocuklara hayatları ile ilgili becerileri kazanmaları için fırsat verir. Çocuğunuzun kendi işlerini yapabileceği şeyleri kendisi yapması oldukça önemlidir.
Çocuğunuzu bir sonraki günü planlaması için ona her gün yarın ne yapacaksın sorusunu sorun ve ertesi gününü planlaması için onu teşvik edin, günlerini doğru şekilde planlayaman çocuklar görev ve sorumluluk bilincini geliştirmede zorlanırlar ve ileride derslere başlayamama, işlerini yarıda bırakma gibi olumsuz davranışlar geliştirebilir.
Günü planlama becerisini kazandırmak için; Mutlaka bütün planını kendisinin yapmasını sağlayın, bir çizelge oluşturup yarın ne yapacaksın, ne kadar zamanda, ve hangi zamanda ona zorlandığı planlamada yardım edeceğinizi söyleyerek destek olabilirsiniz.
Çocuğunuz plan yaptıktan sonra, ona planına mutlaka uyması için destek verin yorulması, yapamıyor olması bırakması için bahane olmamalı.
Önemli Not: Çocuğunuzun yaşının üzerinde bir beklentiye girmeden, yaşıyla doğru orantılı olarak görev ve sorumluluklar vermek çocuğun kendine güvenini kazanması ve yapabileceğine inanması açısından önemlidir. Aksi halde yapamayacağı görevler vermek kendi olan güveni sarsacak ve çocukta yetersizlik duygularını geliştirecektir.
Çocuğun motive olmasını sağlayın, kendi kendini motive edebilmesini sağlamaya çalışın,
Ders başarısı için ders öncesi ön hazırlık, derslerin tekrarlanması, dersin dinlenmesi yeterli olacaktır.
Çocuğun öğrendiği bilgileri kullanmasını sağlamak örneğin matematik becerisini kullanmasını para hesabi yaparak kullanmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuğun öğrendiği bilgilerin ne kadarını, ne şekilde kullanıp kendini değerlendirerek nerelerde hatalar yaptığı ve bu hataları ne şekilde düzeltebileceğini belirlemek ders çalışma alışkanlığının pekişmesi açısından önemlidir.
Önemli Not: Ailelerin her zaman hatırlaması gereken şey, her olumsuz davranışın düzelmesi zaman ve her olumlu davranışın kazanılması zaman ister ve bu zaman çocuğun özelliklerine ailenin çocuğa karşı olan tutumuna ve çocuğun içinde bulunduğu duruma göre farklılık göstermektedir.
Günlük Programda yaşanan zorluklar için;
haftalık ve aylık programlar yapın ve yazılı çizelgeden bunu takip edin
günlük yapılacaklar listesi tamamlandıktan sonra çocuğunuzu ödüllendirin ancak aşırıya kaçmayın
hatırladığı ve başardığı her davranış fark edilmeli ve bunu ne şeklide yaptığı sorulmalı böylece çocuk başarılarını tesadüf değil kendisi tarafından yapılan bir davranış olduğunu fark edecektir.
Büyük işleri mutlaka küçük parçalara bölün
unutulan Ya da aksatılan işler konusunda bir dahaki seferi bu sorunlara karşılaşmamak için neler yapılmalı bu mutlaka konuşulmalıdır.
Çocuğun sürekli kurtarıcısı olmayın davranışlarının sonucu ile baş edebilmeyi öğrenebilsin
Kızmak bağırmak yerine sorunu nasıl çözebileceğinizi konuşabilirseniz.