Ay Ay Bebek Gelişimi · 14 Mayıs 2017

16-17-18 Aylık Bebek Gelişimi

Fiziksel-zihinsel-duygusal  gelişim

Giyinirken ellerini ve kollarını uygun şekilde hareket ettirerek giyime yardımcı olur. Bir kitap ters verilmişse, düzgün şekilde döndürerek bakar. Kalın yapraklı bir kitabın sayfalarını çevirebilir. Vücudunun gösterilen parçalarını öğrenebilir. Evin dışında ve uzakta olan nesneleri gösterir.

Adı söylendiğinde 3 seçenek arasından birini seçebilir. Bildiği bir nesneyi istediği zaman başka bir odadan getirebilir. Rahatça ve isteyerek karalamalar yapacaktır. Yeme içme becerisi gelişmiştir. Eğer fırsat verirseniz döke döke kendi yeme zamanıdır şimdi. Merdiven kenarına tutunup, kendisi çıkabilir. Çekmece ve dolapları karıştırır. 4 küpten kule yapar. Simge oyunu geliştirir. 20 sözcüğü vardır. Güvendiği kişileri selamlar ve kucaklar. İnatçı davranışları başlar.Tıbbi takip/Öneriler
Muayene: Genel fizik muayene, gelişim

Öneriler: Günlük  enerjinin %15-20’si anne  sütü+ Aileyle  birlikte sofra  gıdası. D vit, Florlu çocuk macunu ile diş fırçalama.

Testler: 18 ayda M-Chat anketi ile Otizm  taraması. (Test  hakkında detay için M-chat  linkini tıklayın)

Aşıları: 18 ay  DTacB-IPV-Hib  / OPA+ Hepatit A

16 AYLIK BEBEK

Beyin Gelişimi

Bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınız anda bile, 100 milyar beyin hücresi ile doğduğunu  söyleyince  şaşırmayın. Beyin olgunlaştıkça her geçen gün  hem bu hücrelerin sayısı artacak hem de birbirleriyle bir ağ şeklinde sinaps adı verilen bağlantılar kuracaklardır. Ve  3  yaşına  geldiğinde  beyninde 1000 trilyon bağlantı bulunacaktır. Bu bağlantıların uygun bir şekilde gelişmesi bebeğin devamlı yeni bir şeyler keşfetmesini, etrafla ilgilenmesini sağlayacağı gibi etraftan  gelen  uyarılar  da  bu bağlantıların  uygun  şekilde  gelişmesini sağlayacaktır.

Anne! Anne!…
Her zaman olmasa da, genellike  evde  bebekle en çok ilgilenen kişi annedir ve yürüyen çocuğun gözünde o  hep 1 numaradır. Çünkü  genelde anne  bebekle  daha  fazla  vakit  geçirmektedir.  Ona  kitap  okur,  uykuya  yarıtırır,  yemeğini  hazırlar  banyo  yaptırır.  Bu  yoğun  tempo  ve  bunların çocuğunuz  tarafından  sadece  anne  tarafından  yapılır  olarak  algılanması ile  taparcasına  size  bağlanması zaman  zaman sizleri zorlamaktadır.

Ancak baba için de kolay değildir. Genelde baba dışarıda olup akşam ailesiyle birlikte evde geçireceği zamanı gözlemektedir. Yeni yürüyen bebeğin sürekli olarak annesini tercih etmesinden rahatsız olabilir. Ama  merak  etmeyin sizi  de  çok  seveceği  günler  de  gelecek, çoğu çocuk babasının çabalarını da göz ardı etmez ve özellikle okul öncesi dönemlerde baba çocuğun gözünde çılgınca sevilen büyük olarak öne çıkar.

Bu arada, anne ve baba çocuğun her iki ebeveyni de özen gösteren kişiler olarak kabul etmesine yardımcı olabilirler. Bebeğin anneyi temel özen gösteren kişi olarak kabul etmesinin nedeni ihtiyacı olduğunda, altını değiştirirken, uykuya yatırılırken, bir şikayeti olduğunda çocuğu tutarken, yemek ve ara öğünlerinin hazırlanmasında v.s. hep annesini görmesidir.

Geceleyin, babanın da bu role soyunması önemlidir. Çocuğun babayı hiç kabul etmediği durumlarda çocuk ile baba arasındaki rutin ilişkinin gelişmesini sağlamak üzere belki de annenin arkadaşları ile  vakit  geçirmesi  ve  geçici  bir  süre  için  de  olsa  bazı  rutin  görevleri  babaya  bırakması çok  da  yadırganmamalıdır. Aynı zamanda anne, babanın çocuğa bakarken  yapabileceği  ufak  hataları  hoş  görmeli, babanın kendi çocuk bakım tarzını geliştirmesine müsaade etmelidir. Belki bazı hatalar yapacaktır fakat merak  etmeyin, ufaklık kısa zamanda tercihlerini babasına  vücut  diliyle de olsa bir  şekilde  ifade  edecektir. Son olarak babalar hakkında bazı kitaplar alarak, bu kitapları gündüz okuyabilir ve akşam baba çocukla vakit geçirmeye geldiğinde onunla bu kitaplar hakkında konuşabilirsiniz.

Disiplin

Disiplinin çocuğun sorumlu bir ergen olarak büyümesine yardım ettiğini unutmayın. Aile olmanın en zor ve önemli parçası disiplindir. O sevgi göstermenin bir yoludur. Birinci doğum gününe kadar onun faaliyetlerini dikkatini dağıtarak, tutarak, ve zararlı ve kırılgan şeyleri onun ulaşabileceği yerlerden uzak tutarak sınırladık. Birkaç ay içerisinde, belki “hayır” demekten anlayacak fakat sıklıkla da uygulamak  istemeyecektir.

Onu yönlendirecek ve kısıtlayacak sözcükleri artı  kullanmaya başlayabilirsiniz. Birkaç mantıklı kural koyun ve onlara bağlı kalın. Uymaz ise onu durdurun, kuralları tekrar edin ve onların niçin gerekli olduğunu birkaç basit sözle anlatın. Onu cezalandırmayın. Eleştirme ve cezalandırma yerine öğretme ve yönlendirme ile daha çabuk ve kolay öğrenecektir. Lütfen sabırlı olun,  emin olun zamanla karşılığını göreceksiniz.

17 AYLIK BEBEK

Disiplin Hakkında Mantık Yürütme

Araştırmalara göre ki ebeveynler yeni yürüyen çocukları iki şekilde yönetirler: Güç kullanarak kontrol ve mantık yürüterek kontrol. Güç kullanma fiziksel cezalandırmayı, kuvvet kullanmayı ve eşyaların veya hakların geri alınmasını içerir. Aynı zamanda sevginin geri çekilmesi ve çocukla konuşmayı reddetmeyi de içerir. Mantıkla kontrol ise, çocuğun neden bu şekilde hareket etmesi gerektiğinin basit cümlelerle açıklanmasıdır. Mantık yürütme yasak hareketlerin başkalarının ve  kendisinin canını acıtabileceği veya onlara zarar verebileceği biliglerini içerir.

Eğer çocuğunuz diğer çocuklara kum atıyorsa, güç kullanımı ona bağırma veya ona vurma şeklinde olabilir. Mantık kullanarak kontrol ise ona diğer çocuklara kum atmanın onların canını acıtabileceğini,  gözlerine  kaçarsa zarar  verebileceğini ve yapılmaması gerektiğini bildirmektir. Mantık yürüterek kontrolü seçen aileler çocuklarının hareketini kontrol etmekte daha başarılıdırlar. Mantık kullanma aynı zamanda çocuğun daha iyi iletişim kurmasını sağlamaktadır.

Çocukların Korkuları

Çocuk korkuları erişkin korkularından farklıdır. Çocukların büyük insanlara göre korkuları sanki biraz daha fazla gibidir. Erken yaşlarda çocukların çoğu bir eşyadan veya bir olaydan korktukları  kısa dönemler atlatırlar. Aslında bu korkuların çoğunda ana sebep tecrübe eksikliğidir. Diğer korkular yaşanan tehliklei olaylardan sonra  ortaya  çıkarlar. Örnek olarak, neredeyse boğulmayı atlatmış bir çocuk suyun yanına gitmek istemeyebilir. Ebeveynler korkan çocuklarına birçok şekilde yardımcı olabilir.

Yabancılardan korkmak gibi birçok korku  birkaç ay içinde geçer. İki yaşında köpekler tarafından korkutulmuş bir çocuk anaokuluna gidene kadar evcil bir köpeği  eve almak,  hatta  5  m yakınından bile  geçmek  istemeyebilir. Gene de çocukların duygularına saygılı olmalı ve diğer kişilerin de saygı göstermesini temin etmek gerekir. Bazı insanlar çocukların korkuları ile alay ederler. Bu doğru bir  davranış olmadığı gibi  korkunun kuvvetlenmesine neden olur.

Çocuğunuzun korktuğu nesne veya durumla zaman içinde hafif hafif karşılaşmasını sağlayarak bu  duygusunu hafifletebilirsiniz. Köpeklerden korkan bir çocuk önce doldurulmuş bir oyuncak köpekle oynatılır, daha sonra köpeklere belli bir mesafeden baktırılabilir ve sonra da sevimli ve sakin küçük bir köpekle oynaması sağlanabilir.

Çocuğunuza korktuğu anlarda olduğu kadar korkmadığı anlarda da dikkat edin. Çoğu çocuk korktuğu zaman hareket etmez. Gene de yetişkinler korkan çocuğu rahatlatmak için hemen  kucaklarına  alırlar. Tabi ki ebeveynler ağlayan çocuğu ihmal etmemelidir, fakat çocuk ağlamadığı halde aşırı  kucaklama  ve  ilgi  göstermek  de  korkuyu  körükleyebilir. Ebeveynler çocukların korkularından dolayı  üzülseler de zamanla bunların  hepsi yok olacaktır. Hatta ileride 10 yaşına geldiğinde  keşke  biraz  korkusu  olsa   diyebileceğiniz  günler  bile gelecektir.

Beslenme

Çocuklara her gün aynı saatte yemek veya ara öğünler vermek doğru olur. Düzenli zamanlarda yemek yiyeceğini bilmesi çocuk için sağlıklı  bir  alışkanlıktır. Aksi halde huysuz ve ters olacaktır. Bir dahaki öğünü ne zaman yiyeceğini bilmez ise yemek bulduğunda aşırı yiyebilir. Kahvaltı anahtardır. Sabah yemek yemek çocuğunuzu zinde ve enerjik yapacaktır. Uyanır uyanmaz yemek yemek istemeyebilir. Bu normaldir, daha sonra tekrar deneyin. Yarım saat içinde veya bu civarda yemek yemeğe hazır olacaktır.

Çocukların mideleri küçük olup yemek yedikten birkaç saat sonra acıkabilirler. Onun açlığını gidermek ve sağlıklı olması için öğleden evvel ve ikindi vakti ona besleyici ara öğünler veriniz. Düzenli bir yemek ve ara öğün programına sadık kalmaya çalışın. Eğer çocuğunuz yemek vaktinde normal yemeğini yemez fakat hemen ardından ara öğün isterse bir sonraki ara öğün vaktini beklemesini isteyebilirsiniz.

Çocuğun hazırladığınız yemekleri yemesini öğrenmesine yardımcı olunuz. Eğer çocuğunuz hazırladığınız yemeği yemek istemiyorsa onun için hemen başka bir şey hazırlamaya koyulmayın. Ailedeki herkesin bu yemeği yediğini hatırlatın. Ona bir sonraki yemeğin veya ara öğünün zaman alacağını bildirin. Gene de yememekte direnirse yavaşça tabağını kaldırın. İsterse masadan kalkmasına müsaade edin.

Çocuğunuza farklı yemekleri denemesi için fırtsalar  sunun. İlk defa verdiğiniz i bir yemeği yemek istemezse ise, ısrar  etmeyin ama sabırla  denemeye  devam  edin. Çocuklar yeni yemekleri genel olarak ilk defasında reddederler. Aynı yemeği birkaç gün sonra tekrar verin. O zaman deneyebilirler veya sizin birkaç kez daha  şansınızı  denemenizi bekleyebilirler. Bu süre zarfında ailedeki diğer insanların yediğini ve hoşlandığını görecek,  belki deneyecek  ve yemek ona daha zevkli gelecektir.

18 AYLIK BEBEK

Çocuğunuzun Duyguları da Gelişiyor

Belki de farkındasınız çocuğunuz bu  aralar çok yoğun ve değişken hisler gösterebilir. Aniden çok heyecanlandığını, hüsrana uğradığını, mutlu olduğunu, kızdığını veya korktuğunu görebilirsiniz. Her seferinde bu  duyguların ismini söyleyerek bunların  anlamını öğrenmesine yardım edebilirsiniz. Korktun  galiba, çok  mu  sevindin  gibi.Bir kutu açılmadığında veya bir araba yürümediğinde sizin ufaklık onu düşürebilir veya kızgınlıkla atabilir. Böyle  bir  durumda, oyuncağın çalışmaması seni kızdırdı biliyorum diyebilirsiniz. Bu kelimeler çocuğunuzun öfkesini anladığınızı gösterir. Aynı zamanda bu kelimeler kendisinin de hislerini anlamasına yardımcı olur.

Bununla nasıl başa çıkacağını gösterin. Ona oyuncağın nasıl çalıştığını gösterin, oyuncağı değiştirin veya onu sevecen bir şekilde tutun. Duygularına dikkat ettiğinizi,  değer  verdiğinizi  görecek ve onlarla başa çıkmayı öğrenecektir. Sağlam bir temel oluşturmasını sağlamanız  çok önemlidir. Çocuğun hislerini anlaması ve onlarla baş etmesi seneler alabilir ama sizin bu  yaşlardaki yardımınız onun öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

Çocuğunuzun diğer aylara ait gelişimini öğrenmek için “Ay Ay Bebek Gelişimi” uygulamamızı ziyaret edebilirsiniz.

Özgüven Erken Kazandırılmalı

Çocuğunuzun özgüveni onun kendi hakkındaki düşünce, his ve fikirlerinden oluşur. Bunların tümü kendisinin ne kadar önemli, sevgili ve muktedir olduğu yönündeki fikirlerini şekillendirir. Çocuğunuzun sizin için önemli olduğunu bilmesine yardım edin. Çocuğunuzun kendisi hakkındaki görüşü – özgüveni- sizin ve diğerlerinin ona karşı olan  davranışlarınıza göre belirlenir. Değer verdiği kişiler tarafından yetenekli ve değerli bir kişi olarak davranılırsa, kendisi de kendisinin değerli ve yetenekli olduğu görüşüne varır.

Ona özen gösterdiğiniz, onunla oynadığınız, onun büyüme ve öğrenme ihtiyaçlarına cevap verdiğiniz için sizin için ne kadar değerli olduğunu bilecektir. Aynı zamanda onun öğrenme ve yeni beceriler geliştirme kabiliyetine inandığınızı görür. Özgüveni geliştikçe sizin bu bakımınıza, yönlendirmenize ve saygınıza da yine ihtiyacı olacaktır. Yaptığını beğenmediğiniz zamanlarda bile onu sevdiğinizi bilmek isteyecektir. Ondan daha birçokşey beklediğinizi fakat yine de olduğu gibi onu sevdiğinizi bilmek ihtiyacındadır.

Çocuğun özgüveni her kesim için geçerlidir. Bu sizin maddi durumunuz, eğitiminiz, sosyal sınıfınız veya mesleğiniz ile belirlenmemektedir. Çocuğunuzun kendisine güveninin temeli onun hayatının ilk yıllarında yapılanmaktadır. Anne baba olmanın en büyük ödevlerinden biri iyi bir özgüven oluşturmaktır.

Oyun Zamanı 

Oyun HER ZAMAN eğlencedir. Bu oyunların hem sizin için hem de çocuğunuz için bir eğlence olması gerektiğini unutmayın. Oyunu bir işe veya yarışmaya döndürürseniz, yeni yürüyen çocuğunuz oynamak istemeyecektir. Yeni şeylerde cesareti kırılabilir veya yenilgi hissine kapılabilir.  Ve bu olumsuz durum sizi ve yavrunuzu beraber alacağınız zevkten ve birlikte öğrenmekten men edebilir.

Oyunu siz ve çocuğunuz  birlikte istediğiniz zaman oynayın. Çocuğunuz sıkılmadan veya yorulmadan bırakın. Bu bazen bşir oyunu sadece 1-2 dakikalığına oynamak anlamına gelse bile. Hata veya yenilgiler için çocuğunuzu eleştirmeyin, çaba ve başarılarını övün. Oyunu daha zevkli bir hale getirmek için değiştirmek üzere hayal gücünüzü  kullanın, çocuğunuzun  da aynı şeyi yapmasına fırsat  verin. Oyuna heyecan katın fakat zorlamayın. Özellikle bu  yaşlardaki çocuklar  için oyun ve öğrenmek birlikte hareket  eder.  Dolayısı ile oyunu hafif, yaratıcı ve zevkli kılın.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96