2 yaşına kadar anneye bağımlı olan çocuk 24 ayı doldurması ile birlikte anneden ayrışmaya ve kendini keşfederek isteklerini uygulamaya yönelir ve oldukça ısrarcı, keşfe açık ve meraklıdır. İstekleri olmadığında ağlama ve çığlık atma gibi davranışlar gözlemlenebilir. 2 yaş sendromu da denilen dönemin başlangıcı olan bu evrede, ailenin çocuğa ihtiyacı kadar özgürlük alanı yaratması, sınırlar ve kurallar içinde seçimler yapma şansı sunması oldukça önemlidir.
36 aya kadar olan dönemde çocuklar henüz ben kavramından çıkıp sosyalleşmeye hazır olmadığı için bireysel çocuk terapisi sürecine dahil edilemez. Bu sebeple 0-3 yaş arasında sorun yaşayan aileler için çocuk danışmanlığı önem taşımaktadır. Bu süreçte çocuğun gelişimsel özelliklerini daha detaylı öğrenmek, sorun yaşadığı durumları netleştirmek ve uygun davranış kalıplarının geliştirilmesi konusunda aileye destek olmak, anne babanın davranışlarını analiz etmek ve çeşitlendirmek çocuk danışmanlığının hedefleri arasında yer almaktadır.
3 yaşını dolduran çocuk, keşfetmeye çok açık olmasının yanı sıra , ailesi ve arkadaşları ile ortak oyunlar oynamaya başlar, etkinlikler yapabilir ve dikkat süresi daha uzundur. Kendini daha iyi ifade edebilir, iletişime daha açıktır.
Bu dönem itibari ile çevresindeki uyum ve uyumsuzluklar, kendini gerçekleştirebilme ve ifade edebilme alanı yani sınırlar içinde özgürlük alanı çocuğun hayatında daha önemli hale gelir.
3-6 yaş arasında bu evrede çocuklar duygularını çok açık ifade edemeseler de davranışlarına yansıtırlar. Kaygısının arttığı dönemlerde tuvalet alışkanlığını kazanmış olsa da alt ıslatma sorunu, gece korkuları, tırnak yeme, utangaçlık gibi davranışlar baş gösterebilir. İstekleri olmadığında kararlı bir öfke ile ebeveynlerinin sınırlarını esnetmeyi denerler.
Ailenin bu dönemde çocuklarını iyi gözlemlemesi ve ihtiyaçlarının farkında olması, çocuğun sağlıklı bir gelişimsel süreç geçirmesini sağlayacaktır.
0-6 yaş arası çocuk danışmanlığı; çocukların davranış ve uyum sorunlarının altında yatan dinamiklerin keşfedilmesinde, sorun yaşanan durumun kaynağının farkedilmesi ve çözüm yolları hakkında anne babalara destek olmaktadır. Her anne baba bazen çocukla baş etmekte zorlanabilir ve destek alma ihtiyacı duyabilir.