Ay Ay Bebek Gelişimi · 14 Mayıs 2017

2 Aylık Bebek Gelişimi

Fiziksel-zihinsel-duygusal  gelişim

Bir buçuk ayda bilinçli sosyal gülme başlar, kendisiyle konuşulduğunda güler, kırmızı ponponu izler, eline

Bir şey verildiğinde tutar, konuşulduğunda ses çıkarır.

Tıbbi takip/Öneriler
Muayene: Genel  fizik  muayene,  gelişim, kalça  çıkığı  muayenesi Yenidoğan refleksleri devam  eder.  Göz bebeklerinde  kırmızı  yansıma testi.

Öneriler: Sadece  anne  sütü+ D  vit    Aşıları
DTacB-IPV-Hib(Difteri boğmaca karması), BCG,KPA 13(Konjüge  pnömokok-Zatürre aşısı), Rotavirüs(ishal)aşısı 1. dozları

Not: Rotavirüs 2 ay arayla 2  doz veya 3 doz yapılan 2  farklı aşı markası mevcuttur. Bazı  hekimler bunu  3-5-7. aylarda  da  yapmayı  tercih  edebilir.

Gülen Melek

İkinci ayın sonuna doğru, bebeğiniz sizin gülümsemenize karşılık olarak  harika bir gülücükle yanıt verecektir. Eğer henüz bunu yapmadıysa  bile çok yakında buna  hazırlıklı olun. Siz ona güldüğünüzde bebeğin tüm yüzünün nasıl aydınlandığını seyredin. Aynı zamanda, kollarını hareket ettirebilir, kaşlarını kaldırabilir veya neşeli  sesler çıkarabilir. Sonuç olarak bu  şirin  gülücük  4 haftadır sevgili bebeğinize gösterdiğiniz  ilgi  ve  sevginin  bir  mükafatıdır. Gülmeye ve bebeğinizle konuşmaya devam edin, çünkü o sizin yüzünüzü seyretmek ve yüz ifadelenizle konuşmaktan çok hoşlanmaktadır.

Davranışları Seyretme

İkinci ayın sonuna kadar bebek yüz yüze dik tutulmaktan hoşlanır. Bebeği eğik bir sallanan oturağa yatırmak onun eğlenceli manzaraları seyretmesi için emniyetli bir pozisyondur. Öte yandan bazı bebekler içe dönük olup aile bireyinin kucağında göğse  karşı durmaktan hoşlanırlar. Zamanla, hazır olduğunu düşündüğünüzde onu çevirip yüzünü dışarı doğru tutun. Çünkü  artık  onun  dış dünyayı görmeye  de  ihtiyacı  var.

Bebek Dili

Her  ne  kadar  erken  de olsa,  siz  fark etmeseniz  de daha buerken  aylarda  bile bebekler konuşmayı  çözmek için de çaba göstermektedirler. Sizin ne dediğinizi aktif olarak dinlemekte, ağzınızı seyretmekte ve dilinizin nasıl hareket ettiğini incelemektedir. Bebekler ilk önce genellikle sesli harflerle başlayan farklı sesler çıkaracaktır. Kendi kendini duyacak ve sesleri tekrar etmek için dilini hareket ettirip duracaktır. Söylediklerini tekrar ederek sıra ile onunla konuşmaya devam edin ve bebeğin sizi cevaplamasına müsaade edin. Gözleri bir şeyi takip ediyor mu diye dikkat edin. O, bir eşya veya insan hakkında konuşuyor olabilir. Her ne ise, o size konuşmaktadır ve karşılığında sevecen ilginiz çok hoşuna gidecektir.

Emme

Bebekler her  ne  olursa  olsun emmekten çok hoşlanırlar. Bu  onların  doyurulması  gereken  en  doğal  ihtiyaçlarıdır. Çünkü  bebekler  dış  dünyayı  ilk  önce  dudaklarıyla tanımaya başlarlar. Bu bazen anne  memesi,  bazen  bir  emzik  bazen  de  babanın  veya  kendi  baş  parmağı olabilir. Emmenin bebeği rahatlatmak için önemli bir görevi,  olduğunu, bebeğiniz huysuzlandığı zamanlarda onun parmaklarını ağzına götürerek veya bir emzik vererek ona  yardımcı olabileceğinizi asla  unutmayın.

Bebeğin Size Vereceği İpuçları

Şimdiye kadar bebeğinizin ne zaman size “evet, bunu seviyorum” veya zıttı “hayır,  bunu  sevmiyorum”  diye  alarm verdiğini öğrenmiş  olabilirsiniz. Yine de biz  de  size  bu  konuda bazı  ipuçları  verebiliriz.

Aşağıdaki ipuçları anne ve babaya “ben ilgiliyim” demektir:

• Sizin yüzünüze bakmak

• Kolların ve ayakların düzgün hareketi

• Size uzanması

• Gözlerini veya başını size doğru çevirmesi

• Gülme, sesler  çıkarma ve yüzün genelde parlak, mutlu bir ifadesi

Anne ve babaya “Ara vermek gerektiğini”  veya “sevmediğini”bildiren ipuçları:

• Başı ve gözleri başka tarafa çevirme

• Ağlama, sızlama,

• Öksürme

• Kaykılmak, kıpır kıpır kıpırdanmak ve çekiştirmek

• Derinin kızarması

• Daha hızlı nefes alma, hıçkırma

• Esneme

• Kaşlarını çatma

Karın Üstü Durma Zamanı

Bebek uyanıkken helke  de  oynamayı seven  bir  bebekse, karın üstünde durmanın gelişmesi için oldukça önemli olduğunu  hatırlatmak isterim. Karnı üzerinde durmak bebeğin yakında  ortaya  çıkacak  baş  kontrolü için  gerekli olan, boyun kaslarını geliştirecektir. 3. ayın sonuna  doğru, bazen daha da erken etrafını izlemek için başını dik tutabilecektir. Onun yanına uzanarak bebeğiniz karnı üstünde iken onunla vakit geçirebilirsiniz. Aynı zamanda onu ilginç desenli, parlak renkli ve ses çıkaran oyuncaklı örtülerin üstüne yatırmak karın üstü yatmayı daha çekici kılabilir.

Ancak    bazı   bebekler  karın üstü  durmayı  pek sevmezler ve huysuzlanmaya başlayabilirler. Bazı  bebekler ise  anne veya  babanın sıcak kucağına  temas  etmekten daha  çok  hoşlanırlar. Sonuç olarak bebeğinize uygun olduğunu düşündüğünüz şekilde davranın. Çünkü çocuğunuzun uzmanı sizsiniz. Bazen sadece sesiniz bile onun için çok rahatlatıcı olabilir.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96