Bu dönemde bebekler çok hızlı bir biçimde kilo almaya Başarlar. Bu dönem de bebeğin yapacağı en küçük hareketler dahi anne tarafından hissedilir bir çok gebe bebeğin bir çok hareketini tekme atıyor sanabilirler. Bu dönemde bebeğinakciğerleri gelişimini sürdürmeye devam etmektedir bununla beraber kas yapısı iyice olgunlaşmaya başlamıştır buna bağlı olarak anne bu dönem de kalsiyum üretimine önem vermeli ve kalsiyum alımına dikkat etmelidir bebeğin kas ve kemik gelişimine destek verecek bol miktarda vitamin ve protein barındıran gıdalar tercih edilmelidir. Bu haftayla beraber bebeğin bağışıklık sistemi de oluşmaya başlayacaktır.
Gebelikte 29.hafta da bebeğin boyu 39-40cm civarlarında olup kilosu da 1250gr civarlarında seyretmektedir bu haftadan itibaren bebek doğacak bir boyuta ulaşmıştır.
Bebeğin görme yeteneği ve işitme yeteneği gelişmiş ayrıca tat alma yeteneği de gelişir. Bebeğin beyni solunum işlevini düzenler kapasiteye gelmiştir.
Cilt altında bulunan yağ dokusu daha da artar bu nedenle cilt daha düzgün görünür ayrıca yağ dokusunun bir özelliği de ısı kayıplarını önlemektir. Yağ dokusu enerji kaynağı olarak da söylenebilir.
Bebeğin bu dönemde rahim içindeki hareket alanı küçülür çünkü bebek gittikçe büyümektedir ancak kas yapısı ve kemik yapısı geliştiği için hareketleri sert ve güçlü olacak anne en ufak hareketini bile hissedir duruma gelecektir.
Bebeğin hareketlerini anne sürekli takip etmeli eğer bebeğin hareketleri normale göre daha çok yada daha az ise bunu fark ederseniz bu hiç oynama olmama halinde bir bardak süt içmeli bunun ardından bir saat hiç hareket olmazsa doktorunuz ile görüşmelisiniz. Ancak bebeğin neler yaptığını anlamak ve durumunu öğrenmek için bazı testler uygulanabilir. Ancak bebek bütün sürekli uyuyabilirken bütün bir gece de uyanık kalabilir bunu doğduğu zaman daha iyi anlayacaksınız. Anne karnında bebeğin bütün uyumasının sebebi anne ayaktadır ve gün içinde hareket eder bebek bu hareketleri beşik gibi algılayarak uyur ama gece anne istirahat durumuna geçtiğinde hareket olmadığından dolayı bebek gözlerini açar.
Bebek bu dönemde dışarıdan gelen sesleri çok net bir şekilde duyar ve etrafında olanları net bir şekilde algılayıp tepkiler verir. Gözlerini kırpar ve anne karnında ışığa alışmış durumdadır.
Gebelikte 29.haftada anne adayında değişiklikler
Bazı gebeler iç karınlarının geniş olmasından kaynaklı gebeliğin son dönemlerin de çok fazla zorlanma yaşamazlar ama bazı gebeler fizyolojik olarak bu kadar şanslı değiller. Bu haftadaki döneme gelene kadar yaklaşık 11kg almış olabilir anne adayları. Bu dönem de karnın alt bölgesinde ağrı,kabızlık,mide yanması gibi şikayetleriniz varsa bu tür şikayetler normaldir yine bu dönemde burununuz tıkanabilir yada kanayabilir. Yine bu dönemde de anne adayının tansiyon ölçümleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Bu dönem de anne adayının iştahında bir artış gözlemlenebilir bunun için aşırı gıda tüketimi midede yanma,ekşime gibi şikayetleri tetikler. Bu dönem ayrıca gebelik hormonlarının artışı söz konusudur bu durumda anne adayının kabızlık şikayeti oluşabilir kabızlığınızı bol liftli yiyecekler tüketerek,bol su içerek,sizi zorlamayan egzersizler yaparak ve kısa yürüyüşlere çıkarak kabızlığınızı engelleyebilirsiniz eğer kabızlığın önüne geçilmez ise hemoroit oluşumu ile karşılaşırsınız. Anne adayında bu dönem de süt üretimi başlamış ve göğüsleri iyice hassaslaşmıştır.
Baş dönmeleriniz olabilir aniden ayağa kalktığınızda kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Bu dönemde yatıp kalkarken dikkatli olmanız gerekmekte yatakta yatarken yan tarafa doğru yatmalısınız,kalkarken ise ilk olarak oturun daha sonrasında kalkarak iki aşamada ayağa kalkmış olun. Bu dönemde yorgunluk halsizlik bitkinlik hissedebilir ve bunlarda bir artış meydana gelebilir. Bu dönemde kramplarınız ve kasılmalarınız sık olarak tekrarlayabilir bunun nedeni ise vücudunuzdaki kalsiyum ve magnezyum eksikliğidir. Anne adayının tansiyonu her gün düzenli ölçülmeli ve 140\90 ve küçük olan tansiyon 90 dan yukarı çıktığı durumlarda doktorunuza başvurmalısınız. Bu dönemde bebeğin ihtiyaçlarını ona verebilmek için folik asit,c vitamini ve demir almanız gerekir doktorunuz bu konuda size yardımcı olacaktır bebeğin kemik sisteminin gelişmesinde ihtiyacı olan günlük 250mg kalsiyuma gereksinimi bulunur.
29 Haftalık Gebelikte Uyku Pozisyonu
Bebeğin ve dolayısıyla da göbeğin büyüdükçe uyumak da giderek zorlaşır. Geceleri sık sık idrara çıkma ihtiyacı da uykunu böler, yeniden uykuya dalmak belki saatlerini alır.
Uykuyu etkileyen mide yanması ve bel ağrısı da eklenince rahat bir pozisyon bulmak iyice zorlaşır. Yüzüstü yatmak artık mümkün değildir. Sırtüstü yatmak da sağlıklı değildir çünkü rahim tüm ağrılarını bel kemiğinin ve sırt kaslarının üzerine verir. Ayrıca hamileliğin 2.trimesterinden sonra sırtüstü yatmak tavsiye edilmez. Nedeni büyüyen rahmin ana kan damarlarını sıkıştırması riskidir.
Bu durumda en iyi uyku pozisyonu yan yatmaktır. Tercihen azami kan akışını sağlamak için sol tarafa yatılmalıdır ama her iki tarafa da yatılabilir. En uygun pozisyon sola yatıp dizleri bükerek arasına bir yastık koymak olabilir. Bazı kadınlar sırtlarına bazı kadınlar ise karınlarının altına yastık koymayı tercih ederler.