Hafta Hafta Hamilelik · 14 Mayıs 2017

33. Hafta Gebelik Gelişimi

Bebek bu dönemde 1800gr ulaşmış ve boyu da 43cm civarlarındadır bebek büyüdü için rahmin içindeki amniyotik sıvı da azalmış durumda bebeğin bağışıklık sistemi gelişimine devam eder ve anneden bebeğe antikor geçişi başlar buda doğumdan sonra bebeğin kendini enfeksiyonlardan koruması için yardımcı olacaktır.

Bebeğin kafa tası kemikleri daha kaynamış durumda değildir bu durum hareket etmesini kolaylaştırmakta ve doğum esnasında doğum kanalından geçmesini daha kolay kılacak. Bebeklerin kafa kemikleri birkaç yıl sonra kaynayacak böylelikle beyin ve başka organlar çocukluk döneminde de gelişimini sürdürecek.

Bebek doğum biçimini belirlemesi yönünden baş kısmını doğum kanalına çevirmiş durumdadır bu durumu doğuma 4 hafta süre kala tamamlamış olacaktır.kemiğin pelvis içerisine yerleşmesinin ardından doğumun hangi vakit olacağı kesin olarak söylenemez.

33. Hafta Anne adayı

Gebeliğin bu döneminde artık 8. Aya girdiniz doğumunuza az kaldı ve karnınız oldukça büyümüş durumda. Bu dönemde yalancı doğum sancıları yaşayabilirsiniz. Bazı gebelerin bu dönemde karnı çok büyümüş olmayabilir bunun sebebi genetik yapıdır zaten doktorunuz bebeğinizi kontrol eder ve size ne kadar sağlıklı olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatır çok endişelenecek bir durum yok. Önceki dönemlerde uykularınız düzenli bir şekilde değildi artık uyku düzeniniz oturmaya başlayacaktır.

Bu dönemde dayanılmayacak kadar şiddetli baş ağrılarınız,elde ve yüzde şişme,bulantı ve buna eşlik eden kusma,karın ağrısı gibi problemleriniz varsa doktorunuz ile görüşmelisiniz fakat bu dönemde ayaklarda şişme görülebildiği gibi el ve parmaklarda uyuşmada olabilmektedir. Gebelerin tansiyon takipleri düzenli bir şekilde yapılması gerekir yüksek tansiyon,idrarda protein,vücutta şişmeler gibi belirtiler gebelik zehirlenmesi yani tıbbi ismi preeklempsi olabilir bu durum önemli ve ciddi olmakla birlikte hemen tedavi ve izleme gerektirmektedir. Bu dönemde gebeliğin ilerlediği için karnınız da büyümüş ve hareketleriniz kısıtlanmıştır bu nedenle eskiye göre daha zor oturup kalkmaktasınız bunu rahatlatmak için destekleyici yastık gibi araçlardan yararlanabilirsiniz. Anne adayları bu haftayla beraber yaklaşık 12 kg almaları beklenen bir durumdur.

Bu dönemde uyku ihtiyacınız her zamanki gibi var ama kendinizi yorgun hissedersiniz buda sizde baş ağrılarına neden olabilir dinlemeye kendinizi yormamaya gayret edin doğumunuza az kaldı. Karnınız büyüdüğü için denge merkeziniz değişmiş durumda buda sizin yürüyüşünüzü ve duruşunuzu etkileyecektir. Bu dönemde vücutta bazı yerlerde su toplanması olabilir bu en çok bileklerde gerçekleşir bu su toplanası da bilekte kemikli bir kanal işlevi yapan carpan tünelin de oluşan basıncı yükseltir bahsettiğim tünel içerisindeki sinirler de sıkışma olabilmekte bunun sonucunda da yakıcı bir ağrı oluşabilmekte yatarken kolun altına destekleyici bir yastıktan yardım almak faydalı olacaktır.

Bu dönemde ani bir şekilde duruş değirdiğinizde bel ağrınız oluyorsa büyük olasılıkla bir çevresel liagament ağrısı oluşmuştur bu ağrılar sık tekrar etmez ve ateş,titreme ve kana eşlik etmiyorsa endişe edilecek bir durum yoktur. Yine bu dönemde nefes darlığı yaşayabilirsiniz bunun sebebi büyüyen rahmin diyaframa baskı yapması ayrıca büyüyen karnın ciğerlere yer bırakmamasıdır sizin için zor olsa da bu durumu hafifletmek için dik durmaya çalısın böylelikle ciğerlere daha çok yer sağlayacaksınız.

Braxton Hicks kasılmaları yaşayabilirsiniz bu kasılmaların gerçek mi yoksa yalancı mı olduğunu kasılma anında yön değiştirin yani pozisyon değiştirin kasılma duracaktır bu kasılmalar genel olarak 2-3. Gebeliğini yaşayan gebelerde görülmektedir

Bebeğin demire olan ihtiyacı en fazla bu aylarda gerçekleşir demir geçişi plesantadan tek taraflı olur bu sebeple anne adayının demir alımına dikkat etmesi ve demir açısından zengin besinler ile beslenmesi gereklidir. Düzenli ve dengeli bir biçimde beslenen anne adayları ve vitamin ve demir depoları iyi olan anne adayları doğum sonrasında normal hayatlarına daha rahat geçiş yapabilmektedirler hem ruhsal açıdan hem de fiziksel açıdan iyileşme daha kısa zamanda gerçekleşir.

Rahim büyümesinin bir sonucu olan göğüs altından,kaburgaların altına doğru bir şekilde ağrı yaşanabilir. Rahmin basıncına bağlı olarak  böbrek ve idrar kanallarında genişleme görülebilmektedir. Böbrek ve idrar yollarında oluşan genişlemeler çok ise bir kesinlikle bir üroloji uzmanının görmesi gerekmektedir şayet anne adayında ki böbrek yakınmaları fazla şikayet nedeni değilse gebeliğin bitimine kadar izlemede tutulur.

33 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

33 haftalık gebelikte bebek hareketleri ise artık kendi karakteristik özelliklerini almaya başladı. Çünkü 24-28.haftalarda bebekler rahmin içindeki en aktif dönemlerini yaşar, yeterince yerleri olduğu için taklalar atar, tekmeler savurur. Fakat hareketler düzensiz ve kısa sürelidir. 28-32.haftalarla birlikte hareketler düzenli ve tutarlı bir hale gelir.

Hareketli olduğu ve dinlendiği süreler daha belirgindir. Bazı bebeklerin hareketli olduğu süre, bazı bebeklerin ise dinlenmeye ayırdığı süre daha fazladır. Hareketlerde çok ciddi bir yavaşlama ve durma olmadığı sürece tüm varyasyonlar normaldir.

Endişe ettiğin bir durum varsa en son ne zaman hareket hissettiğini, iki hareket arasında geçen süreyi, 1 saat içinde kaç kere hareket hissettiğini not alarak doktorunla paylaşabilirsin.

33 Haftalık Gebelikte Beslenme

33 haftalık gebelikte nasıl beslenmeli, sorusu hamileliğinin 33.haftasındaki tüm anne adaylarının sorduğu bir soru. Fakat hamilelikte önemli olan herhangi bir haftada değil hamilelik süresince iyi dengelenmiş, besin değeri yüksek bir diyete göre besleniyor olmak.

Taze meyve ve sebzeler, süt ürünleri, tam tahıllı ürünler ve protein bebeklerin sağlıklı gelişmesine katkıda bulunur. Hangi gıdalardan kaçınılması gerektiğini merak edebilirsin. Paketlenmiş, katkı maddesi içeren, yağ ve şeker oranı yüksek, mevsiminde olmayan, kızartılarak yapılmış gıdalardan uzak durmalısın. Yani dışarıda yemek yememeye ve hazır gıda tüketmemeye özellikle dikkat etmelisin. Kutu meyve suları ve asitli içeceklerden uzak durmalı, çayı ve kahveyi dozunda tüketmelisin.

Ayrıca tarım ilaçlarından iyice kurtulmak için sebze ve meyveleri hamilelik döneminde kabuklarıyla yememeye ve yemeden önce sirkeli suyla dezenfekte etmeye dikkat edebilirsin.

Kilon arttıkça yemeği kesme, öğün atlama ve kendini aç bırakma. Yeterli kaloriyi sağlıklı ve kaliteli besin gruplarıyla alman önemli. Bunun yerine tatlıdan, börek, kek gibi hamur işlerinden, makarna ve beyaz pirinçten uzak dur. Zaten sağlıklı, besi değeri yüksek, kaliteli gıdalar sana kilo olarak değil, bebeğine gelişim olarak döner.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Pedagog Okan Bal;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96